Visoke takse za punionice vode

Bez autora
Feb 13 2011

Predstavnici industrije mineralnih voda Srbije zatražili su da se neprimereno visoka naknada za korišćenje vode od 11 evra po kubnom metru izjednači sa naknadom u Evropi, gde je oko četiri puta niža nego u našoj zemlji. Više od pola godine, proizvođači bezuspešno pokušavaju da sa predstavnicima Vlade i Direkcije za vodu pri Ministarstvu poljoprivrede razgovaraju o visini nadoknade koja im remeti poslovanje na tržištu. U Evropi, naknada za korišćenje vode iznosi maksimalno tri evra po kubiku vode, dok je u Srbiji premašila 11 evra. Već godinama se skreće pažnja na te visoke naknade za flaširanu vodu. Pored toga, oporezovani su po višoj stopi PDV od 18 odsto, tako da već sada, kada je cena u pitanju, nisu konkurentni na evropskom tržištu flaširane vode. U Srbiji tokom prošle godine došlo je do smanjenja prodaje za oko dva odsto, a ukupno je prodato 623 miliona litara vode.

Visoke takse za punionice vodePredstavnici industrije mineralnih voda Srbije zatražili su da se neprimereno visoka naknada za korišćenje vode od 11 evra po kubnom metru izjednači sa naknadom u Evropi, gde je oko četiri puta niža nego u našoj zemlji.

Više od pola godine, proizvođači bezuspešno pokušavaju da sa predstavnicima Vlade i Direkcije za vodu pri Ministarstvu poljoprivrede razgovaraju o visini nadoknade koja im remeti poslovanje na tržištu.

- U Evropi, naknada za korišćenje vode iznosi maksimalno tri evra po kubiku vode, dok je u Srbiji premašila 11 evra - kaže Branka Šerović, direktor Poslovnog udruženja proizvođača mineralnih voda Srbije.

- Kao grupacija, već godinama skrećemo pažnju na te visoke naknade za flaširanu vodu. Pored toga, oporezovani smo po višoj stopi PDV od 18 odsto, tako da već sada, kada je cena u pitanju, nismo konkurentni na evropskom tržištu flaširane vode.

Šerovićeva dodaje da je u Srbiji tokom prošle godine došlo do smanjenja prodaje za oko dva odsto, a ukupno je prodato 623 miliona litara vode.

Milan Prostran, sekretar Odbora za agrar PKS, istakao je da podržavaju zahteve proizvođača mineralne vode i spremni su da sa Direkcijom za vode razmatraju problem visine te nadoknade.

- Konkurentnost domaćih voda znatno je narušena, jer nadoknada sada čini 8,5 odsto cene vode - napominje Prostran.

- Kada se tome dodaju i opterećenja lokalnih zajednica i druge dažbine, ubrzo ćemo biti u situaciji da uvozna voda bude jeftinija i time istisne domaću sa rafova.

Predsednica UO Udruženja proizvođača mineralne vode Zorica Vukčević-Kljajić, inače direktor operacija u „Knjaz Milošu“, kazala je da je ta kompanija za poslednjih pet godina državi i opštini dala 20 miliona evra na ime naknade za vodu, za šta je mogla da kupi čak sedam proizvodnih linija.

Kod nekih proizvođača, mesečni iznos za nadoknade za vodu iznosi koliko i sam platni fond.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik